Έφη Χριστοπούλου

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Έφη Χριστοπούλου

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια


Επαγγελματική εμπειρία

Η Έφη εργάζεται σήμερα ως ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια ιδιωτικά, διατελώντας επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου Ψυχότεχνον, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Α.Μ. 15573. Είναι μέλος της ΕΛΨΕ (Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας), του ΣΕΨ (Συλλόγου Ελλήνων ψυχολόγων), της ΕΣΥΘΕΠΑΣ και της EFTA (European Family Therapy Association). Διδάσκει επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο τετραετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στην Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε Άτομα, Οικογένειες και Ευρύτερα Συστήματα ΕΣΥΘΕΠΑΣ. Προσφέρει, επίσης, εποπτεία στο εκπαιδευτικό και θεραπευτικό έργο ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Είναι Διδάκτωρ με Άριστα του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας πραγματοποιήσει την πρώτη διατριβή στην Ελλάδα στον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα (mindfulness) ερευνώντας τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους προαγωγής της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Έχει εργαστεί με δεκάδες οικογένειες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία). Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε Άτομα, Οικογένειες και Ευρύτερα Συστήματα (ΕΣΥΘΕΠΑΣ) και το οικοτροφείο Έπακμος, στο Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας της Βερόνας με εφαρμοσμένη εκπαίδευση παιδαγωγικής, ψυχολογίας και συμβουλευτικής σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, στο Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής και το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου του Ελληνικού σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. 

Εκπαίδευση

Το 2001 η Έφη εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με Άριστα το 2005, έχοντας πραγματοποιήσει εξάμηνο σπουδών στην Ψυχολογία στο Universiteit Utrecht στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Σωκράτης Έρασμος, όπου εκπαιδεύτηκε συστηματικά, μεταξύ άλλων, στην ερευνητική μέθοδο της ποιοτικής ανάλυσης. Το 2007 εγγράφη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Φιλολογίας, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, από όπου και αποφοίτησε με βαθμό Λίαν Καλώς. Το 2008-2009 ολοκλήρωσε το πρώτο της master (MEd) στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση στο Università degli Studi di Verona στην Ιταλία με συστημική κατεύθυνση και το 2009-2011 παρακολούθησε στο Μιλάνο το Διεθνές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διδασκόντων Kundalini Yoga and Meditation σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό 3HO, KRI (Kundalini Research Institute) και IKYTA (International Kundalini Yoga Teachers Association), όπου ειδικεύτηκε στον διαλογισμό. To 2013 ολοκλήρωσε το δεύτερο master (MSc) στον Αυτισμό και τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Queen's University of Belfast με διάκριση. Έχει επίσης ολοκληρώσει το Tετραετές πρόγραμμα στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στην Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε Άτομα, Οικογένειες και Ευρύτερα Συστήματα (ΕΣΥΘΕΠΑΣ), όπου και εκπαιδεύτηκε στη συστημική ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση και τη θεραπεία οικογένειας. Από το 2014 διδάσκει στην ΕΣΥΘΕΠΑΣ και εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Παραμένει ακαδημαϊκά και ερευνητικά δραστήρια, με κύριες ερευνητικές περιοχές τον διαλογισμό, την ενσυνειδητότητα, την ποιοτική έρευνα και τη συστημική ψυχοθεραπεία. Από το 2020 είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Έφη έχει επίσης συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια, συνέδρια και επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η πρώτη ερευνήτρια-ψυχολόγος στην Ελλάδα που έχει ασχοληθεί ακαδημαϊκά με το ερευνητικό θέμα του meditation-mindfulness σε διδακτορικό επίπεδο. Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, ενώ συνεχίζει να μελετά αδιαλείπτως και με ακόρεστο ενδιαφέρον το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από επιστημονικά έργα, ερευνητικά άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα.

Μέσα από τις υπηρεσίες δείχνει απεριόριστο σεβασμό στους ανθρώπους που έρχονται για ψυχοθεραπεία, αναγνωρίζοντας το εύρος της δύναμης που χρειάζεται μια τέτοια απόφαση. Ευχαριστεί όλους τους ανθρώπους, ενήλικες και παιδιά, που έχουν ολοκληρώσει ή που διατελούν σε ψυχοθεραπεία μαζί της για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν και τα «όμορφα ταξίδια» που έκαναν μαζί.

Επιστημονικές Εργασίες